ZAMAŠKONJAM

Ustvarjalno-trajnostni natečaj z dobrodelno noto

Kako združiti neizmerno ustvarjalnost otrok, dobrodelnost in trajnostni način življenja? Z natečajem, ki združuje vse to!

Za Zemljo, naš planet, največ storimo, če v duhu trajnosti vzgajamo otroke, zato smo v začetku leta vrtce ter osnovne in srednje šole povabili k sodelovanju na trajnostnem natečaju z nazivom Zamaškonjam. Prva naloga, ki so se je lotili, je bila izdelava zbiralnika plastičnih pokrovčkov, čim bolj posebnega in inovativnega, druga pa zbiranje pokrovčkov za dobrodelni namen. Naš načrt je bil, da s pomočjo šolarjev in malčkov zberemo čim več plastičnih pokrovčkov ter jih doniramo društvu Vesele nogice.

Nad prvim odzivom smo bili navdušeni! Na natečaj se je prijavilo več kot 180 mentorjev iz več kot 140 šol in vrtcev. Skupaj s svojimi varovanci so imeli en mesec časa za kreacijo domiselnega Zamaškonjama. Kmalu so začele prihajati prve fotografije in mi smo dnevno ostajali brez besed … Kako kreativni so bili otroci pod vodstvom svojih mentorjev! Kot se je izkazalo že večkrat poprej, njihova domišljija in zagnanost ne poznata mej – če jih le ‘postavimo’ pred pravi izziv.

Izbira 20 finalnih Zamaškonjamov za nas ni bila lahka. A na srečo končna odločitev za 5 velikih zmagovalcev ni bila naša, temveč so jih s svojimi vščeki pod fotografijami izbrali naši sledilci na Facebook strani Office&More.

ZMAGOVALCI GLASOVANJA ZA NAJBOLJ KREATIVEN ZBIRALNIK ZAMAŠKONJAM:

1. OŠ Vojke Šmuc Izola

2. Vrtec Otona Župančiča Črnomelj, skupina Sončki

3. OŠ Sveti Tomaž

4. Zasebni vrtec Modrinček Novo mesto

5. Druga OŠ Slovenj Gradec

Drugo nalogo – zbrati čim več pokrovčkov za donacijo društvu Vesele nogice – so prijavljene šole in vrtci prav tako opravili z odlično oceno. S skupnimi močmi so jih zbrali več kot 7 ton! Tudi v tej kategoriji smo nagradili 5 zavodov, ki so se pri zbiranju najbolj izkazali.

1. OŠ Žiri - 400kg
2. DOŠ Dobrovnik – 350,8 kg
3. Vrtec Otona Župančiča Črnomelj – 263,6 kg
4. OŠ Vojke Šmuc Izola – 237 kg
5. OŠ Muta – 195 kg

Otroci z OŠ Ob Rinži Kočevje so zbrane plastične pokrovčke tako skrbno shranjevali v svojega Zamaškonjama.

Brez lažne skromnosti priznamo, da smo nad izvedbo prvega natečaja Zamaškonjam izjemno navdušeni in ponosni – tudi nase! Povezali smo ustvarjalnost, mladostno zagnanost in dobrodelnost. Čisto potiho pa lahko že prišepnemo, da bomo natečaj organizirali tudi v novem šolskem letu. Dragi mentorji in otroci, ostajamo v stiku!