list V: Rišem/Pišem za prijatelja Na: Sreda, Junij 30 2021

Rišem/Pišem za prijatelja: kreativno-dobrodelni natečaj, ki navdušuje mlade

Zvezki, ki smo jih ustvarili s slovenskimi šolarji in njihovimi likovnimi ter literarnimi deli, zdaj že v prodaji.

Letošnji kreativno dobrodelni natečaj Rišem/Pišem za prijatelja je bil rekorden po številu prijav, a nam jo je nadležni virus zagodel pri oddaji del zaradi dolgega zaprtja šol. Kljub preprekam in oteženim razmeram se je izkazalo, da umetnost – likovno in literarno – najbolj potrebujemo prav v tem času. Risanje in pisanje, pravzaprav vsakršno ustvarjanje, sprostijo duha in nas navdajo z optimizmom.
Hvala več kot 3500 sodelujočim malčkom, šolarjem in dijakom, ki so se potrudili pri ustvarjanju risb in pesmic. Vsako leto bolj nas navdušujete in navdihujete!
Čudovita dela zmagovalcev natečaja si oglejte na fotografijah, nato pa preberite še njihove misli ob zmagi. Letos so sodelujoči pri likovnem natečaju ustvarjali na temo moje najljubše sadje in zelenjava, pri literarnem pa na temo družina. Izkupiček od prodaje (posamičen zvezek stane le 1€) tudi letos namenjamo v dobrodelni namen: Zvezi prijateljev mladine Slovenije in slovenskim šolarjem ter šolam, zmagovalcem natečaja. Prijazno vas vabimo k podpori z nakupom teh zvezkov za svoje šolarje.

Šolski zvezki Rišem/Pišem za prijatelja so že na voljo za nakup v papirnicah Office&More, izbranih galanterijah Bags&More in v novi spletni trgovini s ponudbo za šolarje www.go2school.com.

Zmagovalce smo nagradili, tik preden so nam pobegnili na zaslužene šolske počitnice, prav tako njihove sošolce in šole, ki jih obiskujejo, drobno pozornost pa so prejeli prav vsi sodelujoči otroci.

Nekaj utrinkov s predaje zasluženih nagrad …

Naj poudarimo, da boste z nakupom šolskega zvezka Rišem/Pišem za prijatelja (cena 1 €) podprli dobrodelno organizacijo Zvezo prijateljev mladine Slovenije, letošnjo prejemnico sredstev od prodaje. Vnaprej hvala!

IZJAVE ZMAGOVALCEV RIŠEM ZA PRIJATELJA

Zmagovalka 1. kategorije: vrtec
Nika Cehner, 1,5 leta, Vrtec Dravograd, Enota Šentjanž
V imenu male Nike je misel strnila njena mamica Melita Laznik: »Naša mala Nika je pri risanju vso pozornost usmerila na gibanje svojih rok in ob tem uživala. V risbi je izrazila svojo otroško domišljijo. Pri otrocih se lahko že iz same izbire barv razbere njihov značaj. Nika tako v risbi izraža svojo energičnost, igrivost in temperamentnost. Najraje riše skupaj s svojima starejšima sestricama, ki ji dajeta še dodatno motivacijo in voljo.«.

Zmagovalka 2. kategorije: 1. triletje
Eva Melinc, 8 let, 3. razred, OŠ Tolmin
Zelo sem ponosna na to, da bo prav moja slika krasila platnice zvezkov, saj tega nisem pričakovala. Rišem in ustvarjam že od malih nog. To me pomirja in lahko pobegnem v svojo domišljijo, slike vedno predstavljajo neko zgodbo. Ko bom velika, si želim postati slikarka. Natečaj mi je bil zanimiv, predvsem pa mi je všeč, ker je dobrodelen.

Zmagovalka 3. kategorije: 2. triletje
Tajda Žnidar, 9 let, 4. razred, OŠ Vojnik, POŠ Šmartno v Rožni dolini
Zelo sem vesela, ker sem zmagala na natečaju. Ker bo moja risba krasila zvezek, so ponosni tudi moji starši, sošolci in prijatelji. Zelo rada rišem in za natečaj sem se še posebej potrudila. Ko odrastem, si želim postati otroška zdravnica. Vaš projekt se mi zdi zabaven in ustvarjalen. Lepo je, ker s tem pomagamo tudi drugim. 

Zmagovalka 4. kategorije: 3. triletje
Eva Gaube, 12 let, 7. razred OŠ Miklavž na Dravskem polju
Nad zmago sem bila zelo presenečena, saj je bilo ob koncu glasovanja zelo napeto. Počutim se ponosno, da bo moj motiv krasil zvezke. Risanje je moj hobi že od vrtca, zelo me veseli in s tem si krajšam čas. Natečaj se mi zdi zelo primeren, saj imamo priložnost, da izkažemo svoje talente. 

Zmagovalka 5. kategorije: srednja šola
Klara Eller, 17 let, 3. letnik, Gimnazija Celje – Center
Najprej sem bila zelo presenečena, da je bilo moje delo izbrano med številnimi izdelki. Da bo izbran ravno moj izdelek, nisem pričakovala, saj se mi je zdelo, da so moje sošolke imele prav tako zelo zanimive izdelke. V boju za zmago sem se znašla s svojo sošolko iz razreda. Zmagala sem jaz, za kar se moram zahvaliti vsem, ki so všečkali moj izdelek. Rišem in ustvarjam že od malih nog, zato sem se tudi odločila za srednjo šolo z likovno usmeritvijo. Možnost, da bo delo mojega ustvarjanja natisnjeno na zvezek, daje izredno dober občutek.

Zmagovalka 6. kategorije: izbor oblikovalcev
Zarja Zaplata, 12 let, 7. razred, OŠ Log – Dragomer
Moja ilustracija je bila samo ena izmed šolskih likovnih nalog. Nisem pričakovala, da bom z njo sodelovala na natečaju, zato sem bila ob izboru v ožji krog zelo presenečena. Všeč mi je ideja, da bodo naše slike krasile zvezke, saj je to zelo kreativen način prikaza. Že od drugega razreda osnovne šole obiskujem delavnice slikarke Barbare Kastelec, kamor zelo rada hodim, saj uporabljamo različne materiale in tehnike. Večkrat ustvarjam tudi v prostem času, kadar dobim pravi navdih. Ne vem točno, kaj bi rada postala v življenju, ampak želim si, da bi bil moj poklic ustvarjalen.

 

IZJAVE ZMAGOVALCEV PIŠEM ZA PRIJATELJA

Nina Razingar, 5. razred, OŠ Žiri
Ko sem slišala, da sem zmagala na natečaju, sem bila presenečena in hkrati zelo vesela. Moji občutki so bili dobri kot še nikoli. Doma rada pišem, saj mi je v šoli najljubši predmet slovenščina. Ko pišem pesmi, se poskušam osredotočiti in pisati z občutki. Najbolj pomembno v življenju mi je, da se nikoli ne vdaš, se pobereš in greš naprej. Natečaj Rišem/Pišem za prijatelja se mi zdi super, saj je dobrodelen. Kdo ve, mogoče pa bom pisateljica, ko bom velika! 

Zara Podgoršek, 8. razred, OŠ Rodica
Da vam je moja pesem všeč, sem zelo vesela. To, da bo moja pesem krasila zvezke, mi veliko pomeni in mi daje spodbudo, da nadaljujem s pesnjenjem. Kot majhna sem veliko pesnila, a sem sčasoma prenehala. Ob pisanju se počutim živo in navdahnjeno. Natečaj Rišem/Pišem za prijatelja se mi zdi zelo dober, ker lahko s tem navdušim tudi druge.

Stian Arne Repše Potušek, 4. razred, OŠ Ledina Ljubljana
Ko sem izvedel, da sem zmagal, sem bil ponosen in srečen. Kadar pišem, sem vesel in verjamem, da mi bo uspelo. Ne vem še, kaj bom v življenju postal, ker me veseli veliko stvari. Ta natečaj se mi zdi zabaven in koristen. 

Asja Hozjan, 9. razred, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer
Ko sem izvedela, da sem zmagala na natečaju, sem bila ponosna nase. Nisem pričakovala zmage. Vesela sem, da bodo moji sošolci imeli mojo pesem na zvezkih. Pesmi ne pišem dolgo. To je druga pesem, ki sem jo napisala. Zmaga je bila definitivno slučajna. Ob pisanju pesmi se v pesem vživim. Natečaj Rišem/pišem za prijatelja se mi zdi zelo zanimiv in praktičen.

Ajda Bogataj, 7.a, OŠ Vransko-Tabor
Najprej niti nisem verjela, da sem ena izmed nagrajenih. Zmaga me je zelo presenetila, saj nisem mislila, da bom res zmagala. Bila sem najsrečnejši otrok v Sloveniji. Zelo sem ponosna nase in na svoj izdelek. Vesela sem, da lahko tudi drugi občudujejo moje delo. Pisanje mi ni ravno hobi, pišem takrat, kadar dobim idejo ter inspiracijo. Moja glava je polna dobrih, zanimivih in smešnih zamisli. Natečaj Rišem/pišem za prijatelja se mi zdi odličen, saj lahko svode delo predstaviš tudi širši javnosti.

Megi Car, 9. razred, OŠ Puconci
Ko sem videla, da sem zmagala, najprej nisem mogla verjeti. Bila sem zelo srečna in zadovoljna, da mi je uspelo. Zmage nisem ravno pričakovala, saj pisanje ni bilo moje področje. A ko sem bila majhna, sem imela en zvezek, v katerega sem samo pisala pesmi, zgodbe, rime in podobno. Sem zelo srečna in vesela.

O natečaju RIŠEM/PIŠEM ZA PRIJATELJA

Kreativno-dobrodelni natečaj s petletno tradicijo združuje otroško ustvarjalnost in dobrodelnost. Vsako leto se na razpis prijavi več tisoč otrok (malčkov, osnovnošolcev, srednješolcev in šolarjev iz šol za otroke s posebnimi potrebami), ki ustvarjajo po vnaprej določene tematike.