Papirnice Office&More: ponosni ambasador projekta EKO ŠOLA

Ne zavrzi oblek, ohrani planet!

Se zavedate, da je tekstil vse večja grožnja našemu planetu in da je korak v boljšo smer odvisen od vsakega od nas? V galanterijah Bags&More, papirnicah Office&More in v novi spletni papirnici Go2School.com se trudimo, da je trajnost naše osnovno vodilo pri oblikovanju ponudbe na prodajnih policah ter vedno pogosteje izbiramo dobavitelje, ki so odgovorni do okolja, imajo urejene zelene in trajnostne proizvodnje in za svoje izdelke uporabljajo reciklirane materiale. Takšne dobavitelje ter blagovne znamke pogosteje promoviramo, jih redno vključujemo v prodajne aktivnosti in jih dodatno izpostavljamo.
Vsi smo odgovorni za naš planet in že danes lahko spremenimo navade, ki očitno vodijo v pogubo. Od nas samih je odvisno tudi, kako se bodo s to težavo spopadale bodoče generacije. Prav je, da tudi najmlajše naučimo odgovornega in bolj trajnostnega nakupovanja ter ravnanja z (odsluženimi) oblačili.
Vse to so razlogi, zakaj smo se odločili podpreti projekt Ekošole z naslovom »Ne zavrzi oblek, ohrani planet«.

V povprečju vsak Slovenec letno zavrže okoli 12 kg oblačil. Večina jih konča med mešanimi komunalnimi odpadki, čeprav predstavljajo veliko obremenitev za okolje. V šolskem letu 2020/2021 je več kot 2.000 slovenskih ekošolarjev in ekošolark v projektu Ne zavrzi oblek, ohrani planet izvedlo številne aktivnosti, s katerimi so aktivno pristopili k bolj odgovornemu in pravilnemu ravnanju z rabljenimi in odsluženimi oblačili, še posebej pa k njihovemu zmanjševanju.

V slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah in drugih ustanovah v programu Ekošola so otroci in mladi v svojih aktivnostih opozorili in pokazali, da lahko in moramo spremeniti svoje navade pri ravnanju z rabljenimi in odsluženimi oblačili in se ravnamo po načelih: zmanjšaj – predelaj – ponovno uporabi – recikliraj. 

V slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah in drugih ustanovah v programu Ekošola so otroci in mladi v svojih aktivnostih opozorili in pokazali, da lahko in moramo spremeniti svoje navade pri ravnanju z rabljenimi in odsluženimi oblačili in se ravnamo po načelih: zmanjšaj – predelaj – ponovno uporabi – recikliraj. 

V vrtcih in šolah so uredili zabojnike za ločeno zbiranje odsluženih in rabljenih oblačil, organizirali izmenjevalnice oblačil, k zbiranju in izmenjavi povabili tudi starše. Izdelali so plakate s pozivi za zmanjšanje količine odpadnih oblačil. Svojo spretnost in ustvarjalnost so pokazali v času šolanja na daljavo in z mentorji skupaj v šoli, saj so predelali številna rabljena oblačila v nova oblačila, modne dodatke, igrače, družabne igre, lutke, dekorativne in druge uporabne izdelke ter omogočili, da so zaživeli novo življenje. Sodelovali so v prvem Oblikovalskem izzivu programa Ekošola: oblikujmo boljše – oblikujemo krožno, oblikujmo trajnostno. Izkazali so se kot okoljski novinarji, pripravili pa so tudi video nasvete, kaj izdelati iz odsluženih oblačil. Svoje izdelke, nasvete in prispevke so predstavili svojim sovrstnikom, sošolcem ter poskrbeli tudi za objave na šolskih spletnih straneh. 

Svoj glas in prizadevanja, da bomo naš planet manj obremenjevali z nepotrebnim odlaganjem in kopičenjem odpadnih oblačil, bodo nadaljevali tudi v šolskem letu 2021/2022.

Na spodnjih fotografijah predstavljamo nekaj čudovitih del, nastalih v okviru projekta Ne zavrzi oblek, ohrani planet. Iz predelanih oblačil so nastala nova oblačila, igrače, igrice, dekorativni dodatki za dom in še marsikaj. Še več fotografij je objavljenih na uradni spletni strani Ekošole.

Kako lahko vsak prepreči preobremenitev okolja z odpadnimi oblačili?

ZMANJŠAJ IN PREPREČI, da rabljena in odslužena oblačila ne bodo končala med komunalnimi odpadki. Drži se naslednjih vodil:

  • Premišljeno in odgovorno nakupuj oblačila.
  • Spodbujaj in organiziraj izmenjavo, izposojo, podarjanje, popravila in predelavo oblačil.
  • Rabljena, a uporabna oblačila podari dobrodelnim organizacijam. 
  • Preveri, kje deluje center ponovne uporabe, ki lahko poskrbi za predelavo oblačil. S predelavo oblačila zaživijo novo življenje.
  • Bodi pozoren na izdelavo oblačila: preveri njegov izvor, kdo ga je izdelal, razmisli, kje in kako so pridobili osnovno surovino ter kako dolga je pot od mesta izdelave do tvoje omare.