Drugačne nogavičke za posebne junake

Dobrodelna akcija zbiranja sredstev za tri slovenske otroke z Downovim sindromom.

Pisane nogavičke so simbol svetovnega dne Downovega sindroma, ki ga obeležujemo 21. marca. V galanterijah Bags&More in papirnicah Office&More, vključno s spletnimi trgovinami, bomo od 21. 2. do 31. 3. 2022 po 1 evro od vsakega prodanega kosa pisanih nogavic United Oddsocks zbirali v posebnem skladu, namenjenem trem slovenskim družinam z otroki z Downovim sindromom – za Tio, Tineta in Taia. Drobno dobro delo za veliko radosti! Hvala vsem, ki se boste odzvali ter sebi in svojim dragim kupili odštekane nogavičke!

Zgodbe malih junakov in njihov družin preberite v tem članku. Spisale so jih njihove pogumne mamice!

TINE

Mama Barbara: »Vesela sem, da ste izbrali našega Tineta, saj je borec že od majhnega. Vsem nam je dokazal, da zmore in tako smo zmogli tudi mi. Tine Smogavc živi v družini, ki šteje 6 članov. Mama Barbara, oče Marko in otroci  Lara (7 let), Matija (5 let), Tine (4 leta) in Vid (2 leti). 

Tine se je rodil 5. oktobra 2017 v Celju. Obiskuje redni vrtec na Podružnici Kebelj, Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica, in ima v vrtcu redno spremljevalko Janjo. Je sonček v naši družini in je vedno dobre volje. Zelo rad ima otroške pesmice in velikokrat tudi kakšno sam zapoje. Na splošno ima zelo rad glasbo. Naslednja Tinetova ljubezen je voda in vse, kar je z njo povezano. Zelo rad se kopa, čofota, šprica. Je pa tudi lump, saj se nam je že tudi oblečen stuširal. Nekega dne se je zgodaj zjutraj zbudil ter poplavil kopalnico (z majico je zamašil umivalnik in voda je šla po kopalnici). Še sreča, da smo hitro odreagirali, čeprav je bilo že kar nekaj vode po tleh. 

 

Tine sam hodi, malo teče, ampak ima težave z ravnotežjem, zato velikokrat tudi pade. Dodatno ga voziva na fizioterapijo, delovno terapijo in k logopedinji. Trenutno se veliko ukvarjamo z govorom, saj Tine še ne govori. Zapoje že kakšno pesmico, povezanega govora pa še žal ni. Kot družina se udeležujemo seminarjev pri društvu Downov sindrom. Vključeni smo tudi v 4-letno izobraževanje za mlade družine pri Zvezi Sožitje. Z možem poskušava pridobiti še dodatna znanja, možnosti življenja otrok z DS, podeliti izkušnje z drugimi in se družiti še z ostalimi družinami, ki imajo otroke s posebnimi potrebami. Ker roko na srce le ljudje, ki so šli že podobno trnjevo pot, naju res razumejo. In med njimi se kot družina zares počutimo sprejete.
Denar, ki bi ga Tinetu podarili, bi vsekakor porabili zanj. Za dodatne terapije, didaktične igrače, pripomočke ali za plavalni tečaj za otroke s posebnimi potrebami. V načrtu pa je tudi nakup kolesa, ki bi bil prilagojen za Tineta. Veliko še nameravamo uresničiti zanj. Žal pa vse naenkrat ne gre, saj so zneski visoki.